• Miluše Heryšerová

chlorofyl - zelené rostlinné barvivo

Proč je nutné zařazovat do svého jídelníčku potraviny bohaté na chlorofyl?


KAŽDÝ DEN bychom do svého jídelníčku zařadit alespoň jednu ZELENOU potravinu jako je listový špenát, různé salátové listy, řasy, zelený ječmen, chlorella.


PROČ?

Tyto potraviny jsou pro nás nejpřirozenější složkou jídelníčku a hlavně obsahují vysoké množství vitamínů, enzymů, spoustu minerálů, karoteny a další zdraví prospěšné látky. [1] Nejvýznamnější látkou je CHLOROFYL neboli zelené barvivo nutné k fotosyntéze, procesu jímž rostlina vytváří kyslík a glukózu, která je rostlinou následně zabudována jako zásobní škrob a celulóza.


Když pomineme prospěšné vlastnosti chlolofylu jako jsou [2], [3] ➡ protizánětlivé působení ➡ protirakovinotvorné působení, ➡ zlepšení metabolismu ➡ příznivé působení na srdce a cévy a jiné,


tak z chemické struktury, lze vidět, že chlorofyl je v podstatě komplex s navázaným hořčíkem (Mg). Hořčík je minerál, který se v těle účastní nejméně 300 různých metabolických pochodů a dnešní populace ho má výrazný nedostatek.


Nedostatek první pocítí sportovci, kteří trpí častými křečemi svalů, proto berou různé suplementy na doplnění hořčíku. Ostatní populace pak trpí podrážděností, nespavostí, výkyvy nálad, špatným trávením, bušením srdce, depresemi, řídnutím kostí.


Takže zařazením zelených potravin do svého jídelníčku tak: 🍃 doplníte tolik chybějící hořčík, 🍃 podpoříte odkyselení organismu, 🍃 vyhnete se depresi, podpoříte trávení 🍃 a můžete oddálit i riziko infarktu či řídnutí kostí. [4]



[1] Tang, Guangwen and Paolo Mirco Suter. “Vitamin A, Nutrition, and Health Values of Algae: Spirulina, Chlorella, and Dunaliella.” (2011).


[2] İnanç, A. L. Chlorophyll: Structural Properties, Health Benefits and Its Occurrence in Virgin Olive Oils. Akademik Gıda 2011, 9 (2), 26–32.


[3] Kizhedath, A.; et al. Estimation of chlorophyll content in common household medicinal leaves and their utilization to avail health benefits of chlorophyll.. Journal of Pharmacy Research 2011, 4 (5), 1412–1413.

[4] Al-Ghamdi, S. M.; Cameron, E. C.; Sutton, R. A.; et al. Magnesium Deficiency: Pathophysiologic and Clinical Overview. American Journal of Kidney Diseases 1994, 24 (5), 737–752.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now