- Miluše Heryšerová
krůtí steak s pečenými batáty a smetanovým dipem
nakládané krůtí maso můžete mít v ledničce připravené ať už na rychlou věčeři nebo třeba na grilovací sezónu

➡ 1 velký batát ➡ brambory ➡ krůtí prsa ➡ zelenina na ozdobení
➡ sůl ➡ olivový olej
➡ pepř
marináda na maso
➡ 2 lžíce sójové omáčky
➡ šťáva z 1 citrónu
➡ 3 lžíce olivového oleje
➡ 1 lžíce polotučné hořčice
➡ 1 lžíce oregana
➡ 0,5 lžíce tymiánu
➡ sladká paprika
smetanový dip
➡ 1 zakysaná smetana
➡ 1 kyselá okurka
➡ 1 lžička polotučné hořčice
➡ 1 lžíce majolky
➡ 1/2 malé cibule
➡ sůl
➡ pepř
Krůtí maso omyjeme, nakrájíme na plátky a lehce naklepeme paličkou. Můžeme z obou stran lehce osolit a opepřit. Poté smícháme všechny ingredience na marinádu a maso potřeme z obou stran. Dáme odležet do ledničky nejméně na 2 hodiny.
Poté nakrájíme omyté brambory a batáty na silnější půlměsíčky a naklademe na plech vyložený pečicím papírem. Brambory/batáty můžeme lehce pokapat olivovým olejem a osolit. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme do zlatova.
Připravíme lehký smetanový dip ze zakysané smetany, do které přimícháme najemno nakrájenou cibulku a nastrouhanou okurku, promícháme s hořčicí a majolkou a dle chuti přidáme pepř a sůl.
Nakonec rozpálíme pánev s trochou oleje a za vysoké teploty osmažíme naložené steaky z obou stran, aby zůstaly hezký šťavnaté.
Dozdobte zeleninou a můžete podávat.