• Miluše Heryšerová

kurkuma a její benefity

benefity tohoto orientálního koření vás možná až překvapí

KURKUMA má příznivé účinky na naše zdraví hlavně díky obsaženému kurkuminu:


Tento žluto-oranžový pigment se získává z oddenků KURKUMY. KURKUMA je hojně používané koření v orientální kuchyni a propujčuje kari svou typicky žlutou barvu. Pokud jste někdy s KURKUMOU pracovali, tak víte že její žlutá barva velmi dobře drží na všem s čím přijde do styku. Do potravin a kosmetiky je přidáván jako žlutý pigment pod označením E100. (Jedno z dalších naprosto bezpečných Éček)


KURKUMA díky svému protizánětlivému působení pomáhá vašemu tělu bojovat s patogeny a podporuje imunitu. [1]


KURKUMIN ze své chemické molekuly velmi rád daruje vodík a tím stabilizuje volné radikály v těle. Je tedy velmi silným antioxidantem a zároveň podporuje vlastní antioxidanční působení vašeho těla. Jako antioxidant tedy pomáha předcházet srdečně-cévním chorobám či rakovině. [2], [3] To možná vysvětluje i fakt, že indická populace díky své kuchyni jen velmi málo trpí karcinomem tlustého střeva.


KURKUMIN dále příspívá k tvorbě žluči a stimuluje žaludek k vyšší tvorbě žaludeční kyseliny a tím napomáhá trávení. Je také součástí rostlinného léku podporující trávení (Cholagol). [4]


Díky svému protizánětlivému působení se ukazuje, že lidé trpící revmatoidní artritidou či bolesti kloubů velmi dobře reagují na užívání KURKUMY, tím že přináší úlevu od zánětu. [5]


KURKUMIN svých terapeutických efektů dosahuje víceméně dávkou přesahující 1 g denně [1] což je velmi obtížné dosáhnout stravou, proto je vhodné zakoupit z několika nabízených doplňků stravy. Abyste si vybrali ten správný, tak vždy koukejte aby tento doplněk stravy zároveň obsahoval složku "piperine", což je substance získávána z černého pepře, která napomáhá vstřebání kurkuminu do krve. [6]

[1] Jurenka, J. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research.. Altern Med Rev 2009, 14 (2), 141–153.


[2] Barclay, L.; Vinqvist, M.; Mukai, K.; Hashimoto, K.; Goto, H.; Tokunaga, A.; Uno, H. On the antioxidant mechanism of curcumin: classical methods are needed to determine antioxidant mechanism and activity.. Org Lett 2000, 2 (18), 2841–2843.


[3] Menon, V.; Sudheer, A. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin.. Adv Exp Med Biol. 2007, 595, 105–125.


[4] Park, J.; Conteas, Ch. N. Anti-carcinogenic properties of curcumin on colorectal cancer. Word journal Gastrointestinal Oncology 2010, 2 (4), 169–176.


[5] Augustine, A.; Karthik, V.; Joby, J.; et al. A Novel Highly Bioavailable Curcumin Formulation Improves Symptoms and Diagnostic Indicators in Rheumatoid Arthritis Patients: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Two-Dose, Three-Arm, and Parallel-Group Study. Journal of Medicinal Food 2017, 20 (10), 1022–1030.


[6] Shoba, G.; Joy, D.; Joseph, T.; Majeed, M.; Rajendran, R.; Srinivas, P. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.. Planta Med. 1998, 64 (4), 353–356.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now