- Miluše Heryšerová
lehký dortík s ovocno-tvarohovou drobenkou
červená řepa dodá korpusu vláčnost a drobenka z tvrdého tvarohu zvýší poměr bílkovin

korpus (forma 26 cm)
➡ 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
➡ 1/2 hrnku sójové mouky lze nahradit jakoukoliv jinou mouku)
➡ 1 vařená řepa
➡ 3 lžíce holandského kakaa
➡ 2 vejce
➡ 1/2 lžíčky jedlé sody
➡ 4 lžíce třtinového cukru (já nahradila xylitolem)
➡ 1 hrnek rostlinného mléka
vrstva z chia semínek:
➡ 9 lžic chia semínek
➡ 1 vanička tvarohu
➡ 1/2 kelímku zakysané smetany
➡ 1/2 sklenice míchaného kompotu (já měla hrušky, jablka, třešně)
➡ 5-6 jahod (podle velikosti)
➡ 1 lžíce medu
na ozdobu:
➡ jahody
➡ zbytek kompotu
➡ tvaroh na strouhání
➡ vysokoprocentní čokoláda
➡ rýžový sirup
Nejdřív si uvařte řepu (můžete i den předem). Pak smíchejte všechny sypké ingredience na těsto, na jemném struhadle nastrouhejte uvařenou řepu, přidejte 2 žloutky a z bílků vyšlehejte sníh. Přidejte mléko a těsto dobře rozmixujte. Nakonec jemně zamíchejte sníh z bílků. Dejte péct do rozpálené trouby (180°C) asi 30 min.
Korpus nechte vychladnout a mezitím tyčovým mixérem rozmixujte tvaroh, zakysanou smetanu, lžíci medu, jahody, 1/2 skleničky kompotu. Přidejte 8-9 lžic chia semínek a nalijte na vychlazenou vrstvu korpusu.
Dejte odpočinou do ledničky tak na 4-5 hodin. Nakonec můžete dozdobit ovocem a namísto drobenky použít tvrdý tvaroh. Zalijte kapkou rýžového situpu a nastrouhejte kostičku čokolády.