- Miluše Heryšerová
perníčky z žitné mouky slazené datlemi
Žitné perníčky, které jsou po upečení ihned měkké.

PERNÍČKY připravené z ŽITNÉ MOUKY, bez cukru.
Budete potřebovat:
➡ 400 g hladké žitné mouky ➡ 1 hrnek datlí (namočených alespoň 2h) ➡ kypřící prášek do perníku ➡ 3 lžíce medu ➡ 130 g másla ➡ 2 vejce ➡ 1 lžíce holandského kakaa ➡ mandle/kandované ovoce/rozinky na ozdobu
Namočené datle slijeme a u rozmixujeme na kaši. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme nelepivé těsto. Dáme do chladu a před dalším zpracováním necháme alespoň 2 hodiny odpočívat. Poté vyválíme 5 mm silný plát a vykrajujeme požadované tvary. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme mandlemi či kandovaným ovocem. Plech s vykrájenými tvary pečeme 8 min při 180°C.
Perníčky jsou ihned měkké.