- Miluše Heryšerová
celozrnné tortilly v několika variantách
Tortilly můžete jíst snad ve všech podobách. Zásadou je jen vhodně a chutně zkombinovat použité ingredience.

Samotná celozrnná tortila je vhodná pro doplnění komplexních sacharidů, stačí jen vhodně zkombinovat s bílkovinou, tukem a zeleninou a máte vyvážený pokrm.
Jak na to?
Propustě uzdu fantazii a dle chuti zkombinujte celozrnnou tortilu s 1 + 2 + 3.

Jelikož kombinací jak připravit tortillu je nespočet, tak dávám na výběr několik variat:
varianta 1 - CELOZRNNÁ TORTILLA S KUŘECÍM MASEM A ČESNEKOVÝM DIPEM
Budete potřebovat:
➡ celozrnné tortilly (můžete koupit v Lidlu)
➡ kuřecí prsa
➡ grilovací koření
➡ olivový olej
➡ ledový salát nakrájený na nudličky
➡ rajčata nakrájená na malé kousky
➡ červená cibule nakrájená na jemno
➡ zakysaná smetana
➡ česnek rozmělněný
➡ sůl
➡ provensálské bylinky
Kuřecí prso nakrájíme na malé kousky, posypemě grilovacím kořením a usmažíme na lžíčce olivového oleje. Mezitím připravíme dip ze zakysané smetany, česneku a provensálských bylinek. Celozrnnou tortillu pomažeme připraveným dipem, vyložíme zeleninou a zabalíme společně s přípraveným masem, tak aby se tortilla nerozpadala. Dáme zapéct do kontaktního grilu.
varianta 2 - CELOZRNNÁ TORTILA S TUŇÁKEM, VAŘENÝM VEJCEM A
Budete potřebovat:
➡ celozrnné tortilly (můžete koupit v Lidlu)
➡ plechovku tuňáka
➡ nakrájené vařené vejce
➡ červená cibule nakrájená na jemno
➡ plnotučná hořčice
➡ ledový salát nakrájený na nudličky
➡ okurka nakrájená na jemno
➡ žlutá paprika nakrájená na jemno
Tortillu pomažeme lžičkou plnotučné hořčice, vyložíme nakrájenou zeleninou, přidáme tuňáka, vařené vejce a necháme zapéct v kontaktním grilu.
varianta 3 - CELOZRNNÁ TORTILA PO MEXICKU BEZ MASA
➡ celozrnné tortilly (můžete koupit v Lidlu)
➡ červená cibule nakrájená na jemno
➡ kukuřice
➡ sušené chilli
➡ tvrdý sýr typu čedar
➡ konzervované červené fazole
➡ česnek nakrájený na plátky
➡ konzervovaná krájená rajčata
➡ čerstvá rajčata nakrájená na malé kostičky
➡ chilli paprička nakrájená na jemno
➡ hrst čerstvého koriandru
➡ zakysaná smetana
Prvně připravíme mexickou směs s fazolemi a kukuřicí. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme česnek a chilli a necháme rozvonět. Poté přidáme zcezené červené fazole a kukuřici, zalijeme drcenými rajčaty z plechovky a necháme podusit do zhoustnutí. (Podle chuti můžete směs trochu přisladit). Přidáme sůl, pepř a do zchladlé směsi nastrouháme čedar.
Poté si připravíme salsu z nakrájených rajčat, červené cibule a chilli papričky. Promíchejte s najemno nakrájenéným koriandrem a osolte.
Tortillu naplníme fazolovou směsí, salsou a zakysanou smetanou. Zabalíme do tvaru kapsy a dáme zapést do kontaktního grilu.