- Miluše Heryšerová
čokoládový dortík s chia semínky a arašídovým máslem
tak dlouho jsem přemýšlela o nějaké zdravé variantě vláčného čokoládového dortíku až jsem vlezla do kuchyně a prostě si ho vytvořila...a vznikla tak nefalšovaná čokoládová mňamka :-)

na korpus (forma průměr 28 cm)
➡ 1/2 hrnku sójové mouky
➡ 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
➡ 2 vajíčka (sníh)
➡ 1 lžička jedlé sody
➡ 2 lžíce holandského kakaa
➡ 1 lžička skořice
➡ špetka soli
➡ 3 lžíce xylitolu
➡ 3/4 hrnu ovesného mléka
první vrstva
➡ neslazené arašídové máslo
druhá vrtsva
➡ 8 lžic chia semínek
➡ 1 plechovka kokosového mléka
➡ 2 lžičky medu
➡ 1 lžíce holandského kakaa
➡ 4 kostičky kvalitní hořké čokolády (70%)
Na přípravu korpusu smícháme dohromady všechny sypké ingredince (sojová i špaldová mouka, jedlá soda, holandské kakao, skořice, xylitol). Oddělíme bílky od žloutků, které můžeme dát rovnou do sypké směsi a společně s ovesným mlékem celou směs promixujeme. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Sníh opatrně vmícháme do kakaového těsta a celou směs vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Korpus vložíme do předem rozpálené trouby a pečeme při 180°C cca 30 min.
Vychladlý korpus promažeme arašídovým máslem, který bude tvořit první vrstvu dortíku. Poté v kokosovém mléce rozmícháme chia semínka, kakao, med a na drobné kousky nakrájenou čokoládu.
A teď už jen vložit dort do ledničky a vydržet přes noc!
Hotový proležený dortík posypeme holandským kakaem a můžeme ozdobit nasekanými mandlemi.